Khaki’leriniz için Yıkama ve Bakım Kılavuzu

Kendinize çok sevdiğiniz bir chino veya khaki aldınız ve onu uzun süre giymeyi planlıyorsunuz. Tebrikler! Peki, ne yapacaksınız? Tekrar tekrar giymek için ona iyi bakmanız gerekiyor. Khaki uzmanları olarak, yıkama sırasındaki hatalardan kaçınmanız ve khaki’lerinize sevgi dolu sıcak bir yuva verebilmeniz için size yardım etmeye geldik. Üstelik khaki’lerinize iyi bakmak sadece onları daha uzun kullanmanızı sağlamaz, masraflardan tasarruf etmenizi ve daha da önemlisi, gündelik hayatınızda direkt veya dolaylı olarak yarattığınız karbondioksit miktarını azaltmanızı, yani karbon ayakizinizi küçültmenizi destekler.

YIKAMA
1. Çok Sık Yıkamayın

Uzman görüşümüzü sorarsanız, khaki’lerinizi yalnızca gerçekten zorunlu olduğunuzda yıkamalısınız. Eğer üzerinde leke ya da sizi rahatsız eden bir koku yoksa, onları ikinci turda da (ve üç, hatta dört defa) giyebilirsiniz. Unutmayın, her hafta birkaç defa çamaşır yıkamak su kullanımınızı ve enerji faturalarınızı yükseltir ve bunların hepsi gezegen için kötü haberdir. Elbette khaki’lerinizi asla yıkamamalısınız demiyoruz! Yıkamak, kıyafetlerinize iyi bakmanın kaçınılmaz bir parçasıdır. Ancak her giyişten sonra makineye atıyorsanız, onları çok fazla yıkıyorsunuz demektir. Bunun yerine, khaki’lerinizin biraz ferahlamaya ihtiyacı olduğunu düşündüğünüzde, onları duş alırken banyoda yanınıza koyabilir veya açık havada ipe asmayı deneyebilirsiniz. Bu küçük adımlarla bile, pantolonun üzerindeki koku gider ve kırışıklıklar açılır.

2. Lekeleri Yıkamayı Deneyin

Khaki’nizin üzerine sos mu döküldü? Leke olur olmaz o noktayı hemen yıkayın. Üzerine hafif bir leke sökücü sıkıp, 15 dakika kadar nüfuz etmesini bekledikten sonra, kullandığınız ürünün üzerindeki direktifleri takip edin. Lekelere hemen müdahale ederseniz, khaki’lerinizin kendini yıkamada bulma olasılığı azalır.

3. İlla Yıkayacaksanız, Ters Yüz Edin

İlla yıkamak zorundaysanız, makinaya atmadan önce ters yüz etmeyi unutmayın. Bu, khaki’lerin solmasını ve paçalar, cepler ile kemer boyunca meydana gelebilecek aşınmaları en aza indirir. Ayrıca fermuarları kapayıp düğmeleri iliklemek de önemlidir; böylece khaki’lerinizin şeklini korumasına yardımcı olur, makinadaki diğer parçalara takılıp zarar vermesini önlersiniz.

4. Soğuk Su ile Yıkayın

Çamaşır yıkama süresince harcanan enerjinin %90’ının, makinanın suyu ısıtması sırasında kullanıldığını biliyor muydunuz? Emin olun, khaki’lerinizi soğuk suyla yıkamak, sıcak suyla yıkamak kadar etkilidir. Soğuk su kullanmak ve hassas ayarda yıkamak, khaki ve chino’larınızın üzerine daha az stres yükler. Bu şekilde sökülüp yıpranma olasılıkları düşer.

5. Doğru Miktarda Deterjan Kullanın

Eğer bir gün makinayı yanlışlıkla deterjan koymayı unutup çalıştırdıysanız, çok ciddi çamurlu falan değillerdiyse, çamaşırların aslında temiz çıktıklarını fark etmişsinizdir. Bu neyi kanıtlıyor? Az miktarda deterjanla da işleri halledebilirsiniz. Hata aslında, çok fazla deterjan kullanmak çamaşırlarınızın sertleşip solmasına neden olur. Dolayısıyla, aşırıya kaçmayın.

Hazır konu deterjanlardan açılmışken, doğaya zararınızı minimize etmek için bitkisel bazlı seçenekleri kullanmayı düşünebilirsiniz. Geleneksel deterjanlar su ekosistemlerini kirleten zararlı bileşenler içerebilir ve bunu kimse istemez.

 

KURUTMA
1. Kurutucuyu Boş verin

Kurutucular, giysilerinizi daha hızlı yıpratan enerji canavarlarıdır ve onları kullanmayı bırakmak, hem dünyanın geleceği hem de giysilerinizin ömrü açısından bir fark yaratabilir. Bunun yerine, ipte kurutmayı deneyin. Dışarıda yağmur olmadığı sürece, güneş çamaşırlarınızı en iyi şekilde kurutur. Böylece hem elektrik faturanız düşer hem de pantolonlarınızın aşırı ısınma nedeniyle çekme olasılığı ortadan kalkar. Pantolonunuzu asarak kurutmaya vaktiniz yoksa, kurutucunuzda daha düşük sıcaklık ayarını seçin.

2. Kurutma Makinesi Mendillerini Es Geçin

Kurutma makinesi mendilleri kıyafetlerinizin güzel kokmasını ve yumuşacık olmasını vadediyor olabilir ancak çoğunlukla içerdikleri kimyasallar ve toksinler organik lifleri parçalayarak giysilerinizin ömrünü kısaltır. Ayrıca her seferinde tek kullanımlık bir mendil kullanmak zamanla dev gibi bir atık yığını oluşturur. Bizce bunu tamamen es geçin veya illa giysilerinizi yumuşatmak istiyorsanız, kurutmayı hızlandıran ve yüzlerce çamaşır için tekrar tekrar kullanılabilen yün kurutma topları gibi alternatifleri seçin.

SAKLAMA & KORUMA
1. Mecbur Değilseniz Ütülemeyin

Kırışmayı en aza indirmek için khaki’nizi yıkadıktan hemen sonra asın. İlla kırışıklıklardan kurtulmanız gerekiyorsa, ters yüz ederek ütüleyin. Profesyonel ipucu: Iron Free khaki pantolonlarımız Never Iron® teknolojisine sahiptir, böylece haki ve chino pantolonlarınız düzenli yıkamadan sonra bile şeklini korur.

2. Havalandırın

Khaki’lerimizi çıkarıp en yakın iskemlenin üzerine atmak bizim için de anlaşılır bir davranış ama tavsiyemiz onları hava sirkülasyonunun iyi olduğu bir yere asmanız. Böylece kumaş hava alabilir ve çok basit bir adımla kokuların üzerinde yer etmesi engellenebilir. Sonuçta khaki’ler daha az yıkanır.

3. Düzgün Şekilde Saklayın

Kıyafetler tıpkı bizim gibidir - kapalı alanlarda tutulmak onlara pek iyi gelmez. Khaki ve chino pantolonlarınızı, bakterilerin kolayca çoğalıp kıyafetlere zarar verebileceği bodrum veya banyo gibi yerlerde saklamaktan kaçının. Temiz, serin, karanlık ve kuru bir saklama alanı seçin. Giysileri kaldırmadan önce uygun şekilde temizlediğinizden emin olun.

FARKLI ŞEKİLLERDE KULLANMA & GERİ DÖNÜŞÜM
1. Onlara Yeni Bir Amaç Verin

Bu khaki’lerden sıkıldınız mı? Elinize bir makas alın ve onlardan yeni bir şey yaratın. Paçalardan sadece birkaç santim kesmek bile şaşırtıcı derecede fark yaratır. İsterseniz hedef büyütüp şort yapmayı bile deneyebilirsiniz. (Biz buna bayılıyoruz; blog’umuzda şort yapmak için pantolonlarınızı nereden kesmeniz gerektiğine dair kılavuzumuz bile var.)

2. Onlara İkinci Bir Yaşam Verin

Khaki’leriniz size artık uymuyor olabilir veya onarmak sizin tarzını değildir; sonuçta hepimizin eski bir pantolondan vazgeçmek için sebepleri var. Ancak çöpe atmadan önce diğer seçenekleri değerlendirin. Önceden giyilmiş kıyafetlerinizden faydalanacak birileri olabilir.

SATIN ALDIĞINIZ ŞEYİ SEVİN & ONUNLA DAHA UZUN SÜRE BİRLİKTE YAŞAYIN

Neyi satın aldığımız ve ona nasıl baktığımız, kolektif olarak düşündüğümüzde dünya üzerinde büyük bir etki yaratıyor. Modası hiç geçmeyecek, zamansız, kaliteli kıyafetler tercih ederek işe başlayabilirsiniz (Bizim yaptığımız tam da bu!). İkincisi, eşyalarınıza nasıl baktığınız konusunda bilinçli olun. Bu kılavuzun size çok faydası olacağına eminiz. Üstelik uzun vadede, siz nakit ve vakitten tasarruf edeceksiniz, dünya ise biraz daha iyi bir yer olacak.

Mart 2022
Filipinler’de Etki Değerlendirmesi

Palawan, Quezon'daki projelerimizi takip etmek için yaptığımız ziyarette, daha önce kurduğumuz filtrelerin %95'inin geçen yıl boyunca kullanıldığını görmek bizi mutlu etti. Kalan %5 ise uygulamalı onarım ve eğitim yoluyla tekrar kullanıma açıldı.

Temiz suya erişim dalga etkisi yaratıyor: İş hayatına devamlılıkta %50 artış / Okula devamlılık %36 artış / Plastik şişe kullanımında %75 düşüş / Su sebepli hastalıklarda %55 düşüş

“Bizi motive eden şey, çalışmanın etkisini görmek. Bence bu projenin bu denli güçlü kılan şu: Filipinliler diğer Filipinlilere yardım ediyor.”

Jenica Dizon, Waves for Water Filipinler

Dockers Mottosu
Aralık 2021
Oaxaca'da Temiz Su Çözümleri

Bu kış Dockers® elçileri, Waves for Water Rehberleri olarak Güney Meksika'ya gitti ve kalıcı bağlantılar kurarak yerel toplulukların temiz suya erişmesini sağladı

“Rehberlik programı gerçekten basit. Gezginleri, yolları üzerindeki insanlara yardımcı olmalarına yarayacak araçlarla donatıyorlar; bu örnekte su filtreleriyle…” — Jon Rose ve Fritz Pierre-Louis

3 Topluluğa Yardım Edildi / 500 Filtre Teslim Edildi

Ekim 2021
Haiti’ye Afet Yardımı

14 Ağustos 2021'de Güney Haiti'de yaşanan 7,2 büyüklüğündeki depremin ardından, bölgedeki toplulukların temiz suya erişimi kısıtlandı. Dockers® ve Waves for Water, 500 su filtreleme kiti dağıtarak 2500'den fazla kişinin içme suyuna erişimini sağladı. Ayrıca ihtiyacın suyun ötesine geçtiğini fark ederek, Güney Yarımada'daki çok sayıda topluluğa 500 hijyen kiti, 500 yemek paketi, 30 çadır, 30 tente ve üç motosiklet dağıttık.

Her felaketin ardından yeni bir felaket başlıyor ve deprem olduğunda insanların büyük çoğunluğu neredeyse her şeyin eksikliğini çekiyor. İçme suyuna erişiminiz olduğunda, banyo yapabilir, su içebilir ve yemek pişirebilirsiniz. Bu çok temel bir şey. – Fritz Pierre-Louis, Waves for Water

2500+ Erişilen İnsan Sayısı / 500 Su Filtre Sistemi / 500 Hijyen Kiti / 500 Yemek Paketi

Dockers
Haziran 2021
Meksika'da Temiz Suya Erişim

Meksika Copper Canyon'daki Raramuri’ler, zorluklara dirençli ve canlı bir topluluktur ancak süregelen kuraklık nedeniyle su kıtlığı yaşıyorlardı. Bu nedenle, küresel su kriziyle mücadeleye yönelik son çalışmalarımızı, Copper Canyon topluluklarının temiz suya erişimini sağlamak üzerine yaptık. Dockers® ve Waves for Water olarak bir araya gelerek, 500 su filtreleme sistemi dağıttık ve mevcut su altyapısını iyileştirerek 5000'den fazla kişinin temiz suya erişimini sağladık.

“Burada su ile ilgili durum vahim. Kuraklık her şeyi etkiliyor ama Raramuri bugüne dek her zaman zorlukların altından kalkan, dirençli bir topluluk olageldi. Yeni çözümler sunarak, Raramuri'nin temiz suya erişimini optimize etmeye yardımcı olma fırsatına sahibiz." - Jon Rose

8 Su Tankı ve Pompası Kuruldu / 500 Filtre Sistemi Kuruldu / 5000+ Kişinin Temiz Suya Erişimi Sağlandı

Dockers Mottosu
Ocak 2021
Liberya’da Kuyuların Onarımı Projesi

Temiz suya erişim konusunda sorun yaşayan topluluklara yardım etme sözümüzün bir parçası olarak, Jon ve ekibini insani yardım gönüllüsü dostumuz Dr. Kimmie Weeks’a destek için Monrovia, Liberya'ya gönderdik. Birlikte düzinelerce bozuk su kuyusunu onardık, filtreleme sistemleri kurduk ve yerel toplulukların liderlerine bu altyapıların bakımı için eğitim verdik. Böylece 100 binden fazla insanın uzun vadeli olarak temiz suya erişimini sağladık.

“Bir su kuyusunu hayata döndürdüğünüzde, 1.500’den 4000 kişiye kadar insanın hayatına dokunuyorsunuz ve bu şekilde insanların ölmesini engelliyorsunuz. Bir göreve daha büyük bir aşk beslenebileceğini sanmıyorum.” — Dr. Kimmie Weeks

Dr. Kimmie ile Tanışın

Dr. Kimmie Weeks, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Youth Action International'ın kurucusudur. Yoksullukla mücadele eden binlerce kişinin eğitim ve sağlık hizmetlerine erişimini sağlamaya ve ekonomik olanaklarını artırmaya odaklanmaktadır.

Filtre Bağışlayın : 55 Kuyu ve Pompa Onarıldı / 1500-4000 Her Bir Pompayı Kullanan Kişi Sayısı / 100.000+ Bu Projeyle Temiz Suya Erişimi Sağlanan Liberyalıların Sayısı